Bönetider
från och med 2024-04-10


Vi på Islamguiden kommer från och med den 2024-04-10 att använda oss av bönetiderna som beräknats av International Astronomical Center (IAC).

Bönetiderna hittas på: www.salatcalendar.com och dess tillhörande app heter "Dulook DXB" och kan laddas ned från:

iPhone: https://apps.apple.com/
Android: https://play.google.com/

International Astronomical Center (IAC) är ett officiellt vetenskapligt centrum baserat i Abu Dhabi. Sedan 1998 har centret bl.a. drivit "Det Islamiska projektet för månobservation" vilket är ett globalt projekt som består av experter inom både modern astronomi, lärda inom islamisk astronomi och islamlärda inom Fiqh vilka arbetar från olika länder med frågor rörande månsiktning, bönetider, den islamiska kalendern och qibla-riktningen.

Astronomen och ingenjören Mohammed Odeh, föreståndare för International Astronomical Center (IAC), har lång erfarenhet inom området bönetider och har deltagit i många internationella konferenser gällande beräkning av autentiska bönetider. Han bjöds in två gånger till Sverige för presentation av bönetider för Sverige i Stockholm den 2018-03-30 och i Göteborg den 2019-04-21. Representanter från majoriteten av de muslimska organisationerna i Sverige närvarade vid båda konferenserna.

Bakom www.salatcalendar.com och appen Dulook DBX står även Islamic Affairs and Charitable Activities Department i Dubai.

Från webbplatsen www.salatcalendar.com kan islamiska organisationer enkelt skapa och skriva ut bönetider för hela året eller för specifika månader som Ramadan.

Fördelar med appen:

 1. Webbplatsen och applikationen använder vinkeln 18 grader för Fajr-bönen och 17 grader för Isha-bönen. Något som majoritetn av de tidigare och nuvarande kunniga islamlärda inom detta område är överens om.
 2. Appen bevakas och utvecklas ständigt.
 3. Hänsyn till höjden över havet för att beräkna solens uppgångs- och nedgångstider.
 4. Beräkning och uppskattning av alternativa bönetider för norra halvklotet då det saknas naturliga tecken på infallstider.
 5. Visar Qibla-riktningen genom kompass, förstärkt verklighet med 360-graders bild av den heliga Ka'aba (beroende på var i världen du befinner dig) och via karta.
 6. Appen hittar automatiskt användarens geografiska lokalisation men du kan också välja din stad. Ca. 50 000 städer från 190 länder finns att välja.
 7. Applikationen har olika widgets i olika former och storlekar och stöder alla operativsystem för mobiltelefoner och surfplattor på arabiska och engelska.
 8. Det är den första funktionsrika applikationen på detta område för personer med funktionsnedsättningar.
 9. Appen utmärker sig genom sin höga noggrannhet avseende enhetens lokalisation men också höjd över havet vilket är viktigt för att beräkna korrekta bönetider.
 10. Erbjuder påminnelser vid böneutrop och för Iqama, samt en påminnelse före böneutrop..Konverterar mellan Hijri- och den gregorianska kalendern.
 11. Kalender för de första månaderna i den Hijri-kalendern.


För att ladda ner, vänligen klicka på följande länkar:
iPhone: https://apps.apple.com/
Android: https://play.google.com/

OBS!
Meddela gärna oss med er organisationsnamn om ni har för avsikt att följa dessa bönetider och har eventuella frågor och funderingar kring det. Vi vidarebefordrar era frågor direkt till Mohammad Odeh och meddelar er hans svar. islamguiden@gmail.com