Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Nya bönetider

  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Ramadan och hälsosam mat

Av: En syster i Islam

Ramadan är en underbar gåva från Allah. Det är en unik månad då Allah ger oss möjligheten att rena vårt hjärta och vår kropp. Hjärtat renar vi genom uppriktig bön och dua. Kroppen renas när vi fastar (avstår från mat och dryck) och när vi gör wudu (tvagning).

När fastan bryts, vid solnedgången, har vi Allahs tillåtelse att fylla kroppen med mat igen. Profeten (saw) har rekommenderat att vi bryter fastan med dadlar och vatten (1). Vi ber och efter bönen äter vi det som Allah har skänkt oss.

Mat är och har alltid varit en väsentlig del av livet. Många experter rekommenderar att vi ska att äta 5-6 gånger om dagen (2). Vi måste äta för att överleva. Allah har dock förbjudit oss att äta vissa saker: Vad han har förbjudit er är kött av självdöda djur, blod och svinkött och sådant som offrats åt en annan Gud. (Sura 2:173)

På grund av detta förbud är många av oss muslimer vana att läsa innehållsförteckningen på matförpackningarna för att undvika att köpa mat med t.ex. gelatin. När man läser innehållsförteckningen ser man ofta att maten innehåller ganska stora mängder tillsatser, konserveringsmedel, smakförstärkare m.m. Dessa är inte förbjudna för oss att äta, men det borde väl vara rätt bra att undvika dessa ämnen när det finns andra alternativ?

I Koranen står det:
"Söner av Adam! Anlägg vårdad klädsel var gång ni går till bön - och ät och drick (det som är gott och hälsosamt), men visa måtta (i allt); Gud är inte vän av dem som går till överdrift." (Sura 7:31)

God och hälsosam mat är det bästa bränsle kroppen kan få. Genom att läsa innehållsförteckningen får vi reda på vad det är vi stoppar i oss. En hälsosam och välmående kropp bör kanske vara sparsam med Coca Cola och diverse E-nummer.

Koranen nämner dock att vi ska visa måtta i allt. Ett sätt att visa måtta är att äta en lagom mängd mat. Profeten (saw) har rekommenderat oss att fylla magen en tredjedel med mat, en tredjedel med dryck och lämna en tredjedel tom för att kunna andas lättare (3). Hur många människor, i väst, gör det idag?

Andra sätt att visa måtta är kanske att tillåta sig att äta onyttiga saker ibland. En människa som inte går till överdrift kanske ska kunna unna sig kakor och godis ibland.

I Sverige är det väldigt vanligt att barnen får lördagsgodis. Varför inte låta våra barn (och oss själva) äta fredagsgodis istället för lördags- eller söndagsgodis? Lördag och söndag är judarnas och de kristnas helgdagar.

Att välja hälsosam mat de övriga av veckans dagar är inte svårt. Det är enkelt att välja ren mat. Det tar inte längre tid än att välja mat med tillsatser. Alternativen finns. Här följer några bilder på ett par livsmedel och en beskrivning på vad som skiljer dem åt.

Kanske skulle våra kroppar må lite bättre och blir lite renare om vi gjorde dessa och andra små, men enkla, förändringar i vardagen. Med ren, varierad mat samt motion kan, enligt forskning, 1/3 av all cancer undvikas (4). I dagsläget drabbas var 3:e person någon gång under sin livstid av cancer.

Om ensidig och dålig mat kan göra oss sjuka varför tillåts maten då innehålla tvivelaktiga ämnen? Viss sorts mat har faktiskt strängare regler. Hundmat får inte innehålla flertalet av de smakförstärkare, färgämnen och konserveringsmedel som vi människor äter. Producenterna får inte tillverka hundmat med dessa ämnen. Reglerna för djurfoder är strängare än reglerna för människomat (5). Motiveringen till skillnaden i innehåll mellan djur- och människomat är att vi människor, till skillnad från djur, har möjlighet att välja vad vi vill äta.

Allah har gett människan möjligheten att välja. Vi tillåts göra vissa val som i allra högsta grad påverkar våra liv på jorden och livet efter döden. Även om valet av mat i livsmedelsbutiken bara är en mikroskopisk del av människans alla valmöjligheter så nyttja den gåvan. Låt årets ramadan bli en månad att rena både ditt hjärta och din kropp.

____________________________________________
(1) Vi små nr 6 1998. (Bilaga till Salaam)
(2) http://www.netdoktor.se/traning-kost/?_PageId=762 och http://www.metro.se/se/article/2007/03/27/20/1405-45
(3) Vi små nr 1 1998. (Bilaga till Salaam)
(4) http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4803022.ab?service=print (Vart tredje cancerfall går att äta bort)
(5) Nilsson, Mats-Eric. Äkta vara (Rekommenderar även: Nilsson, Mats-Eric. Den hemlige kocken.)


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa