Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul Aug Sep
Okt Nov Dec


  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


الفقه الميسر

Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Hur man utför Hajj


Manasik Al-Hajj (Hajj-ritualer)


Manasik Al-Haj börjar den 8:e Dhu Al-Hijjah och varar i fem eller sex dagar. Den slutar den 12:e eller den 13:e Dhu Al-Hijjah. Profeten Muhammad (saw) gjorde Haj i sex dagar, men man får om man vill göra den i fem dagar enl. Koranen och avsluta manasik Al-Hajj en dag tidigare dvs. den 12:e Dhu Al-Hijjah.

Dag 1: Yaum Al-Tarwia (8:e Dhu Al-Hijjah):

 1. Börja med att ta en dusch, gör en bön (sunnah) på två raká.
 2. Klä på dig Ihram-dräkten och läs upp "Niyat al-Ihram", därmed är du i Ihram-tillstånd, på samma sätt som du var under Umra. Här gäller samma restriktioner för en "Muharram"som gällde under Umra.
 3. Ge dig i väg till "Mina" för övernattning där och gör "Qasr" i dina böner.Dag 2: Yaum Al-Arafa (9:e Dhu Al-Hijjah):

 1. Ge dig i väg till "Arafat" efter solnuppgången. Recitera "Talbiya" under tiden.
 2. Gör "Qasr och Jamé-Taqdim" i bönerna "salat Al-Dhuhr" och "salat Al-Asr". Om Yaum- Al Arafa innefaller på en fredag då behöver man inte göra fredagsbönen.
 3. Denna dag är den viktigaste dagen i Haj enl. profeten (saw) som säger " Al-Hajju Arafa - dvs Haj är Arafa", därför bör du ta tillvara detta tillfälle och göra så mycket "Duá" och Koran recitation som möjligt denna dag. Se till att du har ansiktet mot Kaba och händerna uppe när du gör Duá. Den mesta Duá som Profeten gjorde denna dag var " La ilaha illa Allah wahdahu la sharika lah, lahu Al-mulk wa lahu Al-hamd wa huwa ala kulli shaieen qadir".
 4. Vänta tills solen går ner och sedan ge dig i väg till "Muzdalifa". Tyvärr det är många som ger sig iväg innan solen har har gått ner, så gjorde inte profeten (saw), utan han väntade tills solen gick ner.
 5. När du kommer fram till "Muzdalifa" gör "Qasr och Jamé-Takhir" i bönerna "salat Al-Maghrib" och "salat Al-Isha". "Nafilat Al-Maghrib" som är 2 raká, och "Nafilat Al-Isha" som är också 2 raká samt "salat Witr", som är vanligen 1 eller 3 raka´, alla dessa böner görs efter det att du är klar med salat Al-Maghrib och salat Al-Isha.
Dag 3: Yaum Al-Id (10:e Dhu Al-Hijjah):
 1. Gör " salat Al-Fajr" i "Muzdalifa", bege dig därefter till moskén i "Mashár Al-haram" för att göra Duá. Beroende på var du hamnar i Muzdalifa så brukar det inte vara så lätt pga folkmassorna att ta sig till moskén, därför går det även bra att göra Duá där du är om du inte kan ta dig till moskén. Se till att du har ansiktet mot Kaba och händerna uppe under Duá.
 2. Ge dig iväg till "Mina" innan solen går upp. Mellan "Mina" och "Muzdalifa" ligger "Muhasser-dalen", en plats där "As-hab-Alfil" med ledaren Abraha och hans armé som red elefanter var på väg för att riva Kaba, mötte sitt öde då de blev stenkastade av fåglar som var skickade av Gud med heta stenar från Helvetet(Koranen 105). Det är "sunnah" att gå snabbare när man är i Muhasser-dalen om man går till fots. Recitera "Talbiya" under tiden.
 3. När du kommer fram till "Mina" så ge dig iväg till "Jamrat Al-Aqaba" kallas även "Jamrat Al-Kubra" (se bild). Efter det att du kastar den första stenen slutar du med "Talbiya". Säg "Allahu -Akbar" med varje stenkastning. Om du blivit ombedd av några, ofta av sjuka eller gamla, att även kasta sten istället för dem, så se till att kasta för dig själv först och sedan för andra.
 4. Slakta ett offerdjur- ett lamm. Man brukar normalt betala en summa (365 Rial -år 1997 ca 730:- skr inkl. avgift ) till ett företag som heter "sharikat Al-Radjihi Lil Istithmarat- Radjihi företaget för investering" som ser till att offerdjuret slaktas och köttet skickas till fattiga i olika länder. Denna summa kan du betala i Mecka redan innan du börjar med Manasik Al-Haj, då slipper du tänka på det i Mina. Radjihi-företaget har kontor på många ställen i Mecka. Ett av deras kontor ligger bredvid "Almasjid Al-Haram".
 5. Raka håret helt (Halq) som profeten gjorde eller kortklippa det (Qasr). Detta gäller endast män, kvinnor däremot behöver inte kortklippa sina hår, utan räcker det med en liten bit lika lång som en tredjedel av pekfingret.
  Därmed är du delvis ur "Ihram-tillståndet" dvs. allt som var förbjudet för dig under Ihram-tillståndet är åter tillåtet förutom sexuell umgänge med din fru/man. Något som du även får göra efter det du är klar med "Tawaf Al-Ifada".
 6. Ge dig i väg till Mecka-Masjid Al-Haram för att göra "Tawaf Al-Ifada". Du får ta av dig "Ihram-dräkten" och ta på dig dina vanliga kläder och göra "Tawaf Al-Ifada" med dem. "Tawaf Al-Ifada" görs på samma sätt som du gjorde "Tawaf" under Umra, men i "Tawaf Al-Ifada" behöver du inte göra "Tarammul". Gör sedan "Sai" mellan "Safa och Marwa" på samma sätt som du gjorde under Umra. Därmed är du helt ur "Ihram-tillståndet" och du får även ha sexuell umgänge med din fru/man.
 7. Åk tillbaka till "Mina" samma dag för att övernatta där 2 eller 3 dagar (Ayam Al-Tashriq).
Dag 4: Yaum Al-Tashriq (11:e Dhu Al-Hijjah):
 • Efter soluppgången ge dig iväg för stenkastning. Först börjar du med "Al-Jamra Al-sug´ra", där kastar du 7 st stenar och säger "Allahu Akbar" vid varje stenkastning, gör Duá efter det. Därefter beter du dig till "Al-Jamra Al-wusta" och kastar 7 stenar på samma sätt som du gjorde vid "Al-Jamra Al-sug´ra", gör Duá även här. Sedan ger du dig till "Jamrat Al-Aqaba", här gör du precis samma sak som du gjorde vid de andra föregående ställena förutom att du här inte stannar för att göra Duá efter stenkastningen.
Dag 5: Yaum Al-Tashriq (12:e Dhu Al-Hijjah):
 • Gör samma sak som du gjorde under dag4 när det gäller stenkastning. Efter det får du ge dig iväg till Mecka om du inte vill stanna till nästa dag. Men du ska ge dig iväg innan solen går ner, annars ska du stanna till nästa dag. Profeten stannade till nästa dag.
Dag 6: Yaum Al-Tashriq (13:e Dhu Al-Hijjah):
 • Gör samma sak som du gjorde under dag4 och dag5 när det gäller stenkastning. Ge dig iväg till Mecka och därmed är du klar med "Manasik Al-Haj" utom "Tawaf Al-widá", farväll-omloppet, som du ska göra dagen du reser från Mecka. Kvinnor som menstruerar (Haid) eller blöder efter barnsbörd (Al- Nafsa) slipper göra "Tawaf Al-widá". "Tawaf Al-widá" görs på samma sätt som du gjorde "Tawaf" i Umra.

Innan du gör "Tawaf Al-widá" och lämnar Mecka för att ev. bete dig till Madina, så kan du passa på att ta en titt på avstånd på "Hira-grottan" i toppen på Noor-berget (ca 15 min med bil från Mecka), där profeten fick sin uppenbarelse vid 40 års ålder. Det brukar vara trångt och mycket med folk som klättrar som myror på berget. Jag avråder dig att klättra upp till toppen för det är svårt och riskabelt, vill du ändå klättra upp så undvik att gå in i grottan om det är mycket folk där. Anledningen till det är att grottan är liten, ytan är på ca 2.0 m x 4,0 m och som trängs av människor, om du ändå lyckas komma in då är det mycket svårt att komma ut samma väg p g a folkmassorna som också vill komma in. Väljer du komma ut genom andra ändan, vilken är en mycket trång öppning som endast smala personer kan gå igenom, då hamnar du plötsligt i bergets farligaste sluttning högst uppe på toppen och kan ej riskfritt ta dig därifrån. Detta hände mig, utan Guds hjälp hade jag säkert inte kunnat klara mig. Det är därför jag avråder dig att gå in i grottan.


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa