Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Nya bönetider

  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Miraklen omkring oss

Av: Idris Tawfiq
Källa: en.islamway.net

Vi gör livet så komplicerat, eller hur? Det är inte bara den tragedi och det våld vi ser på tv-nyheterna som gör våra liv så osammanhängande och förvirrade. Bara att välja ett yrke eller en kurs på universitetet orsakar timmar av vånda.

Ska jag göra det här eller det där? Vad händer om jag ångrar mitt val eller om det går dåligt för mig på kursen? Unga människor står inför val och beslut som verkar redo att överväldiga dem. Trycket från vuxna och till och med våra vänner gör oss tvungna att leva upp till andras förväntningar, medan allt vi vill är att bara gå vidare med våra liv.

Trycket på unga muslimer är ännu större. Utöver att ha den vanliga pressen i livet så finns det ytterligare press som samhället sätter på islam och muslimer. Vi har inte sprängt någon, ändå ser folk på oss som om vi hade gjort det. Vi är bara vanliga unga män och kvinnor som försöker att klara av våra studier eller lyckas med en vald karriär, ändå har media lyckats med att få oss att se ut som den inre fienden, på något vis inte en del av det samhälle vi lever i. Ibland verkar allt vara mer än vi kan bära.

Det är vid sådana här tillfällen som vi särskilt behöver stanna upp och granska hur livet egentligen är. Viskarna och cynikerna och de utan tro på någonting vill få oss att tro att det inte finns något hopp alls. "Vad är det för idé att be", säger de, "eftersom det inte gör någon nytta?".

Se dig omkring

Men se dig omkring. Från den första stunden i vad som kändes som mitt i natten när vår väckarklocka sa till oss att det var dags för gryningsbönen, har Allahs tecken funnits överallt omkring oss och kallat oss till Honom och försäkrat oss om att Han har kontrollen och att världen tillhör Honom.

Kanske gick vi och lade oss för sent och spenderade för mycket tid med att chatta på internet, så att våra ögon inte är redo att se det vackra i morgonen, men vacker är den.

Kanske tog vi oss inte tid att äta frukost, för vi steg upp sent och var tvungna att rusa iväg till jobbet eller skolan, så vi märkte inte de andra familjemedlemmarna vid frukostbordet. Vi hade inte ögon att märka vår pappa som går till jobbet dag in och dag ut för att se till att det finns mat på bordet. Vi hade kanske inte ögon att se vår mamma, vars hela liv har spenderats med att se efter oss och söka efter tecken på att vi är ledsna eller har ont. Och vi hade kanske inte hjärta att se den yngre brodern, som så ofta är den största prövningen i våra liv men som ändå betyder så mycket för oss och för vilken vi skulle flytta berg om vi kunde.

Dessa är miraklen överallt omkring oss, varje dag, som vi inte ser eftersom vi är för upptagna. Tänk då på alla andra människor på bussen eller tunnelbanan som vi mosas mellan på väg till jobbet, skolan eller universitetet? Om vi bara kunde se in i deras liv! Dessa anonyma människor som vi står bredvid varje dag har också liv.

Vad hände med dem innan de steg på bussen? Hade de ett gräl hemma kanske, eller fick de ett brev som kräver dem på pengar som de inte har?

Eller fick de kanske nyheten om ett nytt barnbarn eller ett erbjudande om giftermål? Vem vet? Och ändå kontrolleras även deras liv av Allsmäktige Allah och det är till Honom de skall återvända. Dessa människor vill sina barns bästa och ser kanske fram emot en semester efter månader på ett jobb som de inte står ut med. Var och en av dem är ett av Allahs mirakel.

När var det senast...

Vilken vacker värld vi lever i, om vi bara hade ögon att se det med. När var det senast du tog en promenad i parken, bara för att med ditt hjärta känna skönheten i Allahs skapelse?

När var det senast du gick längs en älvstrand eller besökte någon människa i nöd eller i behov av hjälp, eller gick förbi en skolgård full av små barn?

Livet är hårt. Ja, självklart är det det, men livet är också helt underbart. Om det betyder någonting för oss att vara muslimer, så borde det betyda att vi kan uppskatta världen vi lever i. Det är Allahs skapelse och Allsmäktige Allah gör inga misstag.

Allah är inte bara Herren i denna värld, utan i alla världar. Vi säger detta varje gång vi ber. Ändå behöver vi bara öppna våra ögon för att se Hans mirakel överallt omkring oss. Fåglar, träd, solsken, regn, blommor, gräs och människor är alla mirakel som väntar på att upptäckas.

Muslimer förtvivlar aldrig, för de är omgivna av bevis på Allahs existens och kontroll över världen. Till och med mitt i invasionen eller förtrycket kan muslimerna se sin Skapares tecken var de än tittar. Omtanken som en broder visar en annan i nöden är sannerligen ett tecken från Allah och ummahn som Han skapat.

Vänligheten och ömheten som en moder visar sitt lilla barn när hon torkar bort dess tårar av förvirring och rädsla, är sannerligen en bild av öm kärlek som Allsmäktige Allah visar dem som fruktar Honom.

Du ser, vi behöver inte bo bredvid en vacker park fylld av välansade blomrabatter, eller öppna vårt sovrumsfönster varje morgon mot snötäckta berg eller kristallklara sjöar, för att se Allahs storhet. Till och med någonting så vardagligt som ett spindelnät eller en spindel som kryper över golvet, är ett av Allahs mirakel. Till och med sura människor som knuffas för att få stiga på bussen eller komma bort från regnet, är tecken på Hans skapelse.

Vi förkunnar med våra läppar flera gånger om dagen; Allahu akbar, Allah är störst. Ber vi för att sedan glömma bort vad vi just sagt och tillåta saker omkring oss att få oss att glömma vår tro och Den vi tror på? Låt oss förkunna med våra hjärtan också.

Istället för att låta världsliga bekymmer krossa oss och göra oss blinda för skönheten omkring oss, så låt oss var dag se Allahs storhet. Hans plan förverkligas medan vi läser dessa rader. Låt vår tro vara någonting verkligt för oss, inte bara ord och ritualer. Och låt världen se hur mycket vi, som muslimer, uppskattar vad vi har. Kanske vår förundran över miraklen omkring oss färgar av sig på de där människorna på bussen. Kanske vår reaktion på ett spindelnät eller vår lillebror kommer att föra andra närmare islam.


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa