Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Nya bönetider

  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


Online Kalender

Google





حصن المسلم

مصحف التجويد











مصحف التجويد الملون






OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Ramadan och dina tänder

Av: Haifa Saleh, leg. Tandläkare

RAMADAN KAREEM! RAMADAN KAREEM! Vad Ramadan är efterlängtad! Varje dag är en värdefull dag, men en förlorad såddan om man inte gjort skäl för den. Håll kvar känslan och glädjen som Ramadan för med sig och bär med dig det till resten av året. För under Ramadan, tar själen semester. Hrmm...Men inte tänderna.

Jag vill med detta ge dig några råd hur du ska sköta din mun och dina tänder under fastan. Bara för att du inte äter under dagen, betyder det inte att du inte ska sköta tänderna. Tvärtom, nu är det ännu viktigare!

Saker du bör tänka på inför Ramadan (nästa gång):

Se till att gå till tandläkaren regelbundet. Många får kallelser till sin tandläkare under Ramadan för undersökning. Du kan gå om du vill och du kan skjuta upp på detta besök, men se då till att avboka i god tid. Det finns inget mer irriterande att ringa återbud bara ett par timmar innan ditt bokade besök eller att du uteblir och sedan uppge fastan som skäl; Tänk på vilken bild du förmedlar om Islam!

Tandhygienist- och tandläkarbehandling medför en risk att du måste bryta fastan. En del väljer att laga sina tänder trots att de fastar och kanske tror att de kan spotta bort vattnet. Gör inte det, det blir jättesvårt för din tandläkare att kunna göra ett bra jobb. Om du måste laga din tand eller har tandvärk så ska du självklart se till att gå!

Så till den del som oroar många - andedräkten. Tänk på att dåligt borstade tänder, inflammationer, dåligt skötta proteser och infektioner kan vara några orsaker som kan ge dålig andedräkt under fastan! Om du har parodontit (=tandlossningssjukdom) bör du gå regelbundet till tandhygienist i vanliga fall men det är ännu viktigare att vara noggrann även under Ramadan. Men du kan faktiskt få början till hål att läka om du sköter dina tänder rätt!

1. Egna tänder

  • Borsta ordentligt med mjuk tandborste och tandkräm efter Sohoor (=frukosten du intar innan fajr).


  • Gör rent mellan tänderna med tandtråd och/eller mellanrumsborste. Detta moment är jätteviktigt! Många som hoppar över tandtråden får oftast dålig andedräkt. Borsta därefter en gång till. Inflammerat tandkött blöder vid tandborstning. Därför ska du fortsätta borsta tills det har slutat blöda men att tänk på att inte ta i för hårt så att du borstar bort tandköttet.


  • Borsta på tungan eller använd en tungskrapa!


  • Om du vill använda munsköljmedel så kan du göra det, men oftast är det egentligen onödigt att göra det. Obs! Tänk på att en del kan innehålla etanol som är samma sak som alkohol. Exempel på sådana munsköljmedel som innehåller alkohol är Listerine, Dentivit, Flux (finns på Apoteket), SB12 (finns på Apoteket) osv. Om du ändå skulle vilja använda ett munsköljmedel för att fräscha upp munnen så är ex. Zendium och Colgate sensititve alkoholfria.


  • Skölj gärna med vanlig fluorlösning, om du vet med dig att du har hål i tänderna, så stärker du dem! Du kan alltid skölja med fluorlösning med en styrka på 0.025% (ex. NaF-Dentan) på morgonen och gärna sedan en gång till på kvällen. Om du är kariesaktiv (=får ofta hål i tänderna), rådgör gärna med din tandläkare/tandhygienist) vilken styrka du ska använda.


  • Är det dags att bryta fastan? Må Allah acceptera din fasta! Tänk dock på att inte småäta under hela kvällen - småtätandet kan orsaka karies (=hål i tänderna)!


  • Många tycker att det är gott att äta något sött efter fastemåltiden. Se till att skölja munnen med vatten direkt efteråt och ta gärna fluortuggummi eller fluortablett efteråt.


  • Om du är törstig, drick vatten, undvik söta drycker


  • Om du dricker läsk eller andra sura drycker, tänk på att endast skölja och inte borsta tänderna efteråt eftersom det är då risk för att det fräter mer på tänderna.


  • Borsta tänderna på kvällen på samma sätt som du gör vid Sohoor. Bäst är att du gör det innan Isha- och Taraweeh-bönerna; Du ska läsa Koranen och det finns inget finare än att ha fräschat upp tänderna och munnen inför det!.


  • Använd gärna Miswak även när du fastar.


  • Barn under 15 år bör inte använda tandtråd eller mellanrumsborste. Rådgör med barnets tandläkare om det ska använda fluortablett/fluorsköljning.


  • Gravida kvinnor ska helst undvika extra fluorskydd. Om det är svårt att hålla sig borta från småätandet, skölj munnen med vatten och använd sockerfritt tuggummi.


2. Protesbärare
  • För protesbärare gäller det att på samma sätt hålla proteserna rena. Borsta dem ordentligt med vatten och flytande tvål eller diskmedel innan du lägger dem i vatten under natten (gärna med en rengörande tablett som finns att köpa på Apoteket).


  • Borsta även på tungan.


  • Har du tänder kvar i munnen borsta dessa med tandkräm (se råden ovan om du har egna tänder)


Må Allah(swt) acceptera er fasta och era böner och ge er det bästa!
...och glöm inte bort mig i er du'a.


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:






©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa