Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul Aug Sep
Okt Nov Dec


  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


الفقه الميسر

Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

12 tips till muslimska ungdomar

Översättning till svenska: Muqaddas
Källa: http://english.islamway.com

Varför skulle du, en ung muslim, hjälpa dina vänner med att komma närmare Allah?

Du har ju dina egna problem att handskas med; försöka förklara till fientliga lärare varför du ber, Hijab diskriminering, ställa sig upp i klassen då läraren attackerar Islam, handskas med föräldrar som tror att du har blivit galen när du låter ditt skägg växa, eller alla andra svårigheter som en praktiserande muslimsk ungdom utsätts för.

Det är inte meningen att Islam ska vara någon individuell tro, reserverad för endast "de utvalda". Det är en plikt för muslimerna att sprida denna Deen (tro), och praktiserande muslimska ungdomar, vare sig de är nybörjare, aktivister eller ledare, har de en avgörande roll att spela.

"Allah har ställt dem i en sådan position som kanske ingen annan står i" noterar Sheema Khan, före detta "Muslim Youth of North America"(MYNA) rådgivare för östra Canada. "De kan sätten att kommunicera med sina jämåringar, och har en förståelse för deras situation och har Islams vägledning.

Vem lyssnar din barndomsvän, som hellre spenderar fredagen på McDonalds än på moskén, eller din klasskompis som kallar sig för muslim och endast vet att "Muslimer äter inte griskött" på: moskéns snälla Imam som tappar behärskningen då han ser deras sätt att klä sig, eller dig, som kanske har växt upp med dem, skämtat med dem, och träffat dem i skolan varje dag?

Svaret är självklart: Du.

Bli inte panikslagen. Här är några hjälpsamma tips och råd från andra muslimer. Många av dessa muslimer har själv varit med och gjort allt detta:

Tips #1: Ditt syfte ska vara ärligt
All insats vi gör bör vi göra enbart för Allahs skull. I denna insats inkluderas uppgiften att föra någon annan närmare Allah. Med detta menas det så klart att du inte ska vara övermodig, tänkande att du är någon lärare och att alla andra borde vara lyckliga för att du räddat dem. Vägledningen kommer från Allah. Gör Dua (be), gör ärliga satsningar och kom ihåg att Allah också kan vilseleda dig om han vill (vi söker skydd mot detta hos Allah).

Tips #2: Tillämpa det du predikar för
Att inte tillämpa det man predikar för är fel, och både yngre och äldre personer kommer att förlora förtroendet för dig om de får reda på det. Gör inte så.

Tips #3: Använd Koranen & Sira (Biografi av Profeten saw) som hjälpmedel till Dawa
Läs och förstå de kapitel i Koranen som tar upp hur Profeten framförde Islams budskap till andra människor. Läs Siran (från någon bra Sira-bok), för att se ännu närmare på hur Profeten Muhammad (saw) förde med sig Islam till så många olika folk, inklusive unga människor.

Likaså, tala med Dawa arbetare, och gå igenom de manualer som vissa av dem har skrivit, t ex Yahiya Emericks "How to tell others about Islam"(Hur ska man berätta om Islam för andra)

Tips #4: Prata med människor precis som om du inte visste något om dem
Förutsätt inte att du känner någon bara genom att se på personen. Du kan inte veta om den muslimska tjejen i ditt klassrum, som går genom skolans korridorer som om det vore någon modeshows catwalk, inte är någon som du kan prata om Allah med, bara för att hon ser ut som en snobb. Eller att den muslimska killen på ditt universitet, som du aldrig har sett på Juma (fredagsbön), är en "dålig muslim". Det kan hända att han aldrig fick lära sig något om Islam, och inte vet vilken betydelse fredagsbönen har inom Islam, särskilt för muslimska män.

Tips #5: Le
Visste du om att Profeten log väldigt mycket? Men många "praktiserande" muslimer följer inte detta exempel, utan är som en talare en gång sa - allvarliga och med sura miner.

Att le, vara ärlig och snäll, ingår alla i Profetens levnadsvanor, vilka vi måste följa i vårt dagliga liv. Om vi ska göra Islam tillgänglig för andra, måste vi själva bli tillgängliga och åtkomliga. Att le är nyckeln till detta.

Men notera att vara åtkomlig inte betyder att man ska vara flörtig mot det motsatta könet. Det finns Islamska regler på hur män och kvinnor bör uppträda mot varandra, som måste respekteras. T ex så är Dawa ingen ursäkt för att ha långa och privata konversationer och möten med det andra könet. Gör upp ett system där någon som visar intresse för Islam hänvisas till någon från samma kön.

Tips #6: Ta initiativet & gå ut med dem
Ta det första steget och bjud in någon som du har pratat med ett par gånger, för att äta lunch eller kolla på någon hockeymatch tillsammans eller bjud in på Iftar i Ramadan. Dela också med era frustrationer, sorg och problem. Hjälp till med läxor, var en axel för att kunna gråta på när depressioner inträffar, eller helt enkelt bara hör på när din vän är upprörd, diskutera problem och BEHÅLL DERAS HEMLIGHETER. Det finns få saker som är så förargliga som skvaller och snack bakom ryggen på en.
Notera dock en viktig sak: Om problemet är väldigt allvarligt (t ex att vännen funderar på att begå självmord, eller att vännen tar droger), underrätta om detta och rådfråga någon vuxen omedelbart.

Tips #7: Visa dem att Islam är relevant idag, här och nu
Unga människor kan tro att Islam är för "gammalmodigt", och att det inte passar ihop med den moderna tiden. Bevisa att detta inte stämmer. Visa hur Islam verkligen är att hänföra sig till Allah, vilket vilken människa som helst kan göra; var som helst, när som helst. Allah finns alltid närmare dig än din halsblodåder, och han hör allt och vet allt. Uppmuntra vänner att be Allah om hjälp under prov, tentamen och vid problem med föräldrar och syskon. Visa också hur Islam relaterar sig till tonåringar: Islam ger dig fokus och en förståelse för vem du är, och vart du är på väg, vilket vanlig "tonårskultur" inte gör.

Tips #8: Få dem engagerade i volontärjobb tillsammans med dig
Om du redan är engagerad i samhället, försök att få dina vänner att hjälpa till. Be dem att göra flygblad till ungdomsgruppens evenemang, eller att komma med idéer om aktiviteter de kan delta i detta skolår. Detta engagemang får dem att känna sig som en del av det muslimska samhället, och förbättrar vänskapen då ni arbetar tillsammans med något som är välgörande för båda två. Var förvissad om att du tackar dem för deras insats.

Tips #9: Fråga dem 4 grundläggande frågor
Medan vänskapen utvecklas, kommer du att märka att de ämnen ni diskuterar blir allt allvarligare. Ni kanske diskuterar framtida planer och mål. Khan rekommenderar fyra olika frågor som kan styra ämnet till Allah och Islam:

A. Vart i livet är jag på väg, och vad skulle göra mig riktigt glad inners inne?
B. Vad tror jag på?
C: Vem ska jag vara tacksam mot?
D: Hamnade jag där jag idag är, utan någon annans hjälp?

Tips #10: Lägg tonvikten på att be 5 gånger om dagen framför allt annat i Islam
En persons huvudsakliga kontakt med Allah i det vardagliga livet, är genom de fem bönerna om dagen. Betona ingen annan aspekt av Islam förrän din vän anstränger sig ordentligt för att be fem gånger om dagen. Betona den direkta kontakten man har med Gud då man ber. Om de befinner sig i något problem, kan du be dem att be Gud om hjälp under Salah och under resten av tiden också. När det är möjligt, bör du se till att ni ber tillsammans då ni träffas. Om din vän börjar be, är det det första steget mot att också sluta svära, börja behandla föräldrar respektfullt och klä sig Islamiskt.

Tips #11: Hjälp till att skapa förtroende för vuxna
Vuxna, precis som Bart Simpsons pappa Homer, är betraktade som idioter i "tonårskulturens" ögon. Din uppgift som en ung muslim är att vända på denna falska och icke-islamiska tro. Allt du behöver göra är detta: när någon muslimsk vuxen gör nåt bra (t ex räddar någons liv, donerar pengar för välgörenhet, Imamen håller ett bra tal, tar bra hand om sin familj), kan du ta upp detta i någon av era konversationer, och berömma den vuxna personen för detta. Genom att göra detta ofta, förändrar det inte bara din väns tankeperspektiv, utan kan också leda till att de ser sina föräldrar på ett mer respektfullt sätt.

Tips #12: Stötta dem även efter att de blivit mer praktiserande
Kom ihåg att bara för att en person börjar praktisera Islam regelbundet, betyder det inte att allting kommer att bli bra fortsättningsvis. Det förekommer fortfarande svåra tider och problem. Det kan uppstå tillfällen då din vän känner tvekan inför sitt nya praktiserande av Islam. Befinn dig där då för att kunna uppmuntra honom/henne.

http://www.islamguiden.com


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa