Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul Aug Sep
Okt Nov Dec


  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


الفقه الميسر

Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Till våra muslimska ungdomar

Av Mariam Bensaci- Svensson, läkare

Ungdomar i Sverige har det inte lätt, oavsett om man är muslim eller inte. Samhället är fullt av faror som lurar bakom hörnet och är man inte uppmärksam och har en stark personalitet så finns det en stor risk att man ska hamna i svårigheter under sina ungdomsår. Det jag menar är bla. alkohol, droger, våld, rasism, gängkulturer, kriminalitet, olaglig sex, skilsmässor osv. Därför vill jag här skriva ett brev till våra ungdomar för att visa dem hur mycket jag och andra muslimer älskar dem och vill dem väl.

Assalamu alaikum kära ungdomar,
Jag vill att ni ska veta hur mycket jag känner för er. Det var inte länge sedan jag själv var i er situation. Jag var inte muslim då men jag är uppväxt i en familj med stränga och mycket engagerade föräldrar. När man kommer till en viss ålder så vill man själv bestämma över sitt liv. Man blir irriterad på sina föräldrar som man tycker är gammalmodiga och oförstående. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Någonstans på vägen till vuxen måste man gå igenom denna känsla. Det är ett steg mot vuxenlivet.

För er kära muslimska ungdomar är det ännu mer komplicerat eftersom vi muslimer i Sverige tillhör en minoritet. Våra regler och vårt levnadssätt skiljer sig från hur allmänheten i Sverige lever. Som ungdomar vill de flesta inte vara avvikande eller så vill man avvika på ett sätt som gör kompisarna imponerade. Att röka, dricka alkohol, testa droger mm är för ungdomar ett sätt att göra uppror mot föräldrarna och att visa sig "cola" inför kompisarna. Problemet är att det som börjar som ett oskyldigt försök att vara häftig eller att inte avvika ofta är steget in i missbruk och kriminalitet.

Kära ungdomar jag vill att ni ska veta vilken fantastisk chans ni har fått. Ni är muslimer och har fått den sista uppenbarelsen från Allah. Allah (swt) har gett er allt ni behöver för att leva ett fantastiskt liv här på jorden och i paradiset, inshaAllah. Ni måste ta vara på denna fantastiska gåva och vara stolta för er muslimska tillhörighet. Hur många svenska ungdomar känner sig inte vilsna och frustrerade över livets mening? Ni vet vad som är meningen med livet och ni vet hur Allah vill att ni ska leva. Är inte detta fantastiskt! Själv känner jag mig prioriterad av att Allah (swt) har gett just mig kunskapen om islam trots att mina föräldrar inte är muslimer.

Tron kommer att ge er styrka! Men det som många er saknar är en tro och övertygelse om att islam verkligen är den rätta vägen. För er blir islam bara jobbigt eller ett tvång från era föräldrar. Varför ska jag behöva vara annorlunda än mina kompisar, varför ska jag behöva be fem gånger om dagen, varför ska jag behöva klä mig islamiskt, varför får inte jag gå på disco osv.

Ni måste tänka om! Tänk istället på hur synd det är om era kompisar som hamnar i dåliga situationer. Tänk på hur fantastiskt det är att få komma nära Allah swt fem gånger om dagen, en del människor får aldrig känna Allahs närhet under hela sitt liv! Tänk på hur bra uttänkt den islamiska klädseln är för att undvika att kvinnor blir sexuellt utnyttjade och exploaterade på reklampelare i bara bikini. Att bära slöja är en rättighet för kvinnan inte ett tvång. Tänk också på vad syftet med discon är, dvs att killar och tjejer ska komma nära varandra och i "fyllan" hamna i säng med varandra. Tänk också på alla era ickemuslimska kompisar som hamnat i svårigheter för att de haft sex utanför äktenskapet med sexuella sjukdomar, ovälkommen graviditet, abort och all ångest som detta medför.

Ni är framtiden! Inte bara för era föräldrar som ni ska ta hand om när de blir gamla utan även för Islam och för Sverige. Om ni följer Islam kommer ni att få fantastiska liv med både yttre och inre stabilitet, inshaAllah. Islam är nyckeln till ett bra familjeliv och en inre frid i hjärtat. Det är sådana som ni som framtidens Sverige och muslimer behöver. Ni ska ta hand om alla som har det svårt, utbilda er och informera alla om islams storhet.

Ni måste förstå att Allah (swt) älskar er och vill ert bästa. Om ni förstår detta kommer ni att bli stolta över att få be, bära slöja, fasta, slippa gå på discon, slippa bli sexuellt utnyttjade, slippa dricka alkohol och röka. Ser ni inte hur vackra och rena praktiserande muslimer är och vilken styrka och utstrålning de har. Vår religion är något att vara stolt över och inte något att skämmas över. Skämmas bör de som attakerar islam utan att ha kunskap om vår religion.

Var starka så kommer Allah (swt), att belöna er och ni kommer att bli älskade av era bröder och systrar i islam. Även ickemuslimer kommer att imponeras av er styrka och ni kommer att bli "cola", fast på ett annat sätt. Styrka är att våga avvika och att följa sin inre övertygelse.

Jag vill till sist genom Koranen, delar av surat Luqman, förmedla Allahs ord till er om hur ni bör uppträda som bra muslimer och om den godhet som Allah (swt) hela tiden visar er.

"Och Luqman talade till sin son och förmanade honom: "Käre son! Sätt inte medhjälpare vid Allahs sida; Att sätta medhjälpare vid Hans sida är att begå en stor orätt!. Allah har anbefallt människan att visa godhet mot sina föräldrar; hon bör tänka på att modern har burit barnet genom det ena svaghetstillståndet efter det andra, fött det och ammat det under två år. Tacka Mig och dina föräldrar och minns att Jag är målet för er färd!..." "Käre son! Även om det som du har gjort väger så litet som ett senapskorn och ligger dolt i en klippa eller i himlarna eller i jorden, skall Allah låta det komma i dagen. Allahs vägar är outgrundliga; Han genomskådar allt och är underrättad om allt. Käre son! Förrätta bönen och anbefall det som är rätt och förbjud det som är orätt. Och bär med jämnmod det onda som drabbar dig! Och stå fast vid dina föresatser!. Uppträd aldrig med överlägsenhet mot andra och trampa inte denna jord med inbilsk högfärd! Allah är inte vän till de överlägsna, de som bill vara förmer än andra. Var måttfull i ditt beteende och dämpa din röst! Finns det något fulare än åsnans skriande?" Inser ni inte att Allah har låtit allt det som himlarna rymmer och det som jorden bär tjäna er och att Han har överhopat er med Sina gåvor både i det yttre och det inre?..."

(Koranen 31: 13-20)*

Islam är vägen och kom ihåg att Allah förlåter den som ångrar sig.

Er syster i Islam:
Mariam Bensaci- Svensson, (miasve73@hotmail.com.)

* Koranöversättning av Mohammed Knut Bergström.

Ladda hem artikeln:
"Till våra muslimska ungdomar" [worddokument]
"Till våra muslimska ungdomar" [RTF]
"Till våra muslimska ungdomar" [PDF]


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa